Forum www.worldforteens.fora.pl Strona Główna www.worldforteens.fora.pl
Nastolatki dla świata, świat dla nastolatków
www.worldforteens.fora.pl
FAQFAQ  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ProfilProfil  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  GalerieGalerie  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj 

Nadziewane rurki/muszle makaronowe

 
Odpowiedz do tematu    Forum www.worldforteens.fora.pl Strona Główna -> Zdrowiej i taniej, czyli Forumowiczki gotują :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shine.
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 3604
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: my się znamy?
Płeć: dziewczyna

Post Wysłany: Nie 11:50, 29 Lip 2012    Temat postu: Nadziewane rurki/muszle makaronowe

Dzisiaj kolejne włoskie danie: Nadziewane Conchiglioni
Niech nazwa Was nie odstrasza, bo potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu. ; )

Składniki na farsz:
- 8 muszli makaronowych (duże! mogą być też rurki)
- 20 dag twarogu (jest napisane, że pełnotłustego, ale równie dobrze można zrobić z chudego. zdrowiej, a smak ten sam ; ) )
- 20 dag pieczarek
- 6 dag szynki (nie tłustej. może być wędlina drobiowa)
- cebula (można dać szczypiorek)
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki (bez środka, można obrać ze skórki)
- 1/2 szklanki tartego parmezanu (dowolny ser żółty w kawałku)
- 3 łyżki masła (można obyć się bez tego!!)
- natka, bazylia (świeża), tymianek
- sól, pieprz

przygotowanie:

Makaron ugotować, uważając na to, żeby się nie posklejał i nie porozwalał. Jeśli się nie uda, farsz tak czy tak można nałożyć.
Paprykę i szynkę pokroić i podsmażyć na patelni przez 4 minuty. Dodać pokrojone pieczarki i zaczekać, aż odparuje woda. Pod sam koniec dorzucić szczypiorek i wymieszać (jeśli jednak zdecydowaliśmy się na cebulę przed wrzuceniem szynki i papryki należy ją zeszklić (niezdrowe!!) ). Zdjąć patelnię z ognia i dodać twaróg, bazylię, natkę tymianek i przyprawić dla smaku. Dokładnie wymieszać. (UWAGA! po dodaniu twarogu nie stawiamy na ogień!)
Farsz gotowy!

składniki sosu:
1/2 litra koncentratu pomidorowego
zamiast cebuli - szczypiorek (wasza wątroba będzie z Was dumna!)
ząbek czosnku
oliwa z oliwek

przygotowanie:
Do garnka wlej koncentrat, wsyp posiekany szczypiorek i czosnek, dodaj 1,5-2 łyżki oliwy. Zagotuj mieszając. Jeśli sos wyjdzie za kwaśny można dodać szczyptę cukru. Doprawić do smaku.
Sos gotowy!

Makaron mamy.
Farsz mamy.
Sos mamy.

Nadziane muszle/rurki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem, posyp tartym serem i zapiecz w temperaturze 180 stopni.

Ta dam! Kolejne danie z kuchni włoskiej zagościło w naszych polskich domach.
Najdroższym składnikiem jest tu chyba makaron, bo u mnie kosztował 9.99zł, Ale muszli/rurek dajemy kilka, więc jeszcze sporo zostanie, gdyby danie nam zasmakowało. : )
Jak zwykle, czekam na Wasze opinie i zdjęcia!

Smacznego!

xoxo,
Shine ; *


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Shine. dnia Nie 11:50, 29 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
natalia96
Debiutantka/Debiutant



Dołączył: 10 Mar 2012
Posty: 339
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: dziewczyna

Post Wysłany: Pon 15:26, 06 Sie 2012    Temat postu:

To jest przepyszne . Ostatnio robiłam już dawno, na sylwestra, może któregoś dnia zrobie : D.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum www.worldforteens.fora.pl Strona Główna -> Zdrowiej i taniej, czyli Forumowiczki gotują :) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Design by ArthurStyle
Regulamin