Shine.
Administrator
Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 3604
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: my się znamy? Płeć: dziewczyna
|
Wysłany: Nie 11:50, 29 Lip 2012 Temat postu: Nadziewane rurki/muszle makaronowe |
|
|
Dzisiaj kolejne włoskie danie: Nadziewane Conchiglioni
Niech nazwa Was nie odstrasza, bo potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu. ; )
Składniki na farsz:
- 8 muszli makaronowych (duże! mogą być też rurki)
- 20 dag twarogu (jest napisane, że pełnotłustego, ale równie dobrze można zrobić z chudego. zdrowiej, a smak ten sam ; ) )
- 20 dag pieczarek
- 6 dag szynki (nie tłustej. może być wędlina drobiowa)
- cebula (można dać szczypiorek)
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki (bez środka, można obrać ze skórki)
- 1/2 szklanki tartego parmezanu (dowolny ser żółty w kawałku)
- 3 łyżki masła (można obyć się bez tego!!)
- natka, bazylia (świeża), tymianek
- sól, pieprz
przygotowanie:
Makaron ugotować, uważając na to, żeby się nie posklejał i nie porozwalał. Jeśli się nie uda, farsz tak czy tak można nałożyć.
Paprykę i szynkę pokroić i podsmażyć na patelni przez 4 minuty. Dodać pokrojone pieczarki i zaczekać, aż odparuje woda. Pod sam koniec dorzucić szczypiorek i wymieszać (jeśli jednak zdecydowaliśmy się na cebulę przed wrzuceniem szynki i papryki należy ją zeszklić (niezdrowe!!) ). Zdjąć patelnię z ognia i dodać twaróg, bazylię, natkę tymianek i przyprawić dla smaku. Dokładnie wymieszać. (UWAGA! po dodaniu twarogu nie stawiamy na ogień!)
Farsz gotowy!
składniki sosu:
1/2 litra koncentratu pomidorowego
zamiast cebuli - szczypiorek (wasza wątroba będzie z Was dumna!)
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
przygotowanie:
Do garnka wlej koncentrat, wsyp posiekany szczypiorek i czosnek, dodaj 1,5-2 łyżki oliwy. Zagotuj mieszając. Jeśli sos wyjdzie za kwaśny można dodać szczyptę cukru. Doprawić do smaku.
Sos gotowy!
Makaron mamy.
Farsz mamy.
Sos mamy.
Nadziane muszle/rurki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem, posyp tartym serem i zapiecz w temperaturze 180 stopni.
Ta dam! Kolejne danie z kuchni włoskiej zagościło w naszych polskich domach.
Najdroższym składnikiem jest tu chyba makaron, bo u mnie kosztował 9.99zł, Ale muszli/rurek dajemy kilka, więc jeszcze sporo zostanie, gdyby danie nam zasmakowało. : )
Jak zwykle, czekam na Wasze opinie i zdjęcia!
Smacznego!
xoxo,
Shine ; *
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Shine. dnia Nie 11:50, 29 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|