Psychol
Redaktor
Dołączył: 15 Paź 2012
Posty: 628
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: dziewczyna
|
Wysłany: Śro 10:40, 17 Paź 2012 Temat postu: Czekolada! |
|
|
Rodzaje czekolad
Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masła kakaowego) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego (cukier) i innych dodatków. Wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje czekolady:
- czekolada gorzka - składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru, czasami z niewielką domieszką wanilii i/lub aromatu. Ten rodzaj czekolady zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej. Spotykane są również czekolady o zawartości 95% miazgi. Czekolada gorzka ze względu na dużą zawartość masy kakaowej i niską zawartość cukru jest zdecydowanie uznawana za najbardziej wartościową. Im więcej w składzie miazgi, a mniej cukru tym lepiej.
- czekolada deserowa - zawiera od 30 - 70% miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki.
- czekolada mleczna - zawiera nie więcej niż 50% miazgi kakaowej, aczkolwiek większość czekolad na rynku zawiera tylko 20%, za to dużą ilość mleka. Zawartość cukru sięga aż 50%, zatem jest bardzo słodka. Dzięki mlecznemu dodatkowi ma łagodny i delikatny smak. Czasami zamiast tłuszczu kakaowego stosuje się tłuszcz roślinny oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. W efekcie jest to czekolada najchętniej kupowana.
- czekolada biała - nie zawiera miazgi kakaowej, ma za to dużą ilość tłuszczu kakaowego, cukru i mleka (czasami śmietanki) oraz dodatek wanilii. W najlepszych białych czekoladach jest tylko do 33% tłuszczu kakaowego. Niektórzy smakosze uważają, że ten rodzaj czekolady to nie czekolada, ze względu na niską zawartość masy kakaowej.
Na poprawę nastroju
Składniki zawarte w czekoladzie pobudzają (za takie działanie odpowiedzialna jest m.in. fenyloetyloamina - pochodna amfetaminy), a także wpływają na produkcję endorfin (zwanych hormonem szczęścia). Nie powinniśmy się więc dziwić, że zjedzenie nawet kilku słodkich kostek powoduje poprawę nastroju (niestety zazwyczaj jedynie chwilową). Czekolada zawiera także niewielkie ilości kofeiny – tego samego składnika pobudzającego, który w większym natężeniu znajdziemy w kawie. Nie należy jednak przeceniać stymulujących właściwości czekolady: aby dostarczyć organizmowi taką ilość kofeiny, jak w filiżance kawy, należałoby zjeść ok. dziesięciu słodkich tabliczek.
Dla zdrowia
Jedzenie czekolady wpływa na stabilizację pracy układu krążenia i na odciążenie serca. Dzieje się tak dzięki zawartym w niej m.in. flawonoidom. Czekolada wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz na regulację poziomu cholesterolu, zawiera dużą ilość antyoksydantów, które skutecznie walczą z tzw. wolnymi rodnikami. W tych przypadkach działa jednak zasada: im ciemniejsza czekolada (a tym samym większa zawartość kakao na poziomie przynajmniej 50%), tym lepiej. Kakao, bez którego nie istniałby ten słodki produkt, zawiera teobrominę – alkaloid, który w medycynie stosowany jest jako środek nasercowy, moczopędny oraz przeciwastmatyczny.
Czekoladowa dieta
Osoby dbające o linię często stają przed dylematem, po jaki rodzaj czekolady sięgnąć. Otóż gorzka czekolada zawiera ok. 70% miazgi kakaowej, mleczna – ok. 50%. Tzw. biała czekolada nie zawiera proszku kakaowego, ale masło kakaowe (ok. 33%) i mleko w proszku. Słodkości o wysokiej zawartości kakao mają mniej kalorii: 100 gram gorzkiej czekolady to ok. 480 kcal – to sporo, choć mniej niż w białej, w której znajdziemy ok. 540 kcal. Jeżeli więc obawiamy się o naszą linię, a bardzo tęsknimy za jej smakiem, sięgajmy od czasu do czasu po bardzo dobrą gorzką czekoladę o dużej zawartości kakao, wykluczając mleczną, białą i wszelkie wyroby czekoladowe (praliny, czekoladki z nadzieniem).
Lubicie? Jakie najbardziej? Jakiej nigdy w życiu byście nie zjedli?
Post został pochwalony 0 razy
|
|